DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Často kladené otázky

  Zde bych chtěla odpovídat na často kladené otázky ohledně tibetské kefírovací houby, tibi krystalů nebo kombuchy. Své dotazy mi můžete psát e-mailem nebo i prostřednictvím Vzkazů.

Je možné tibi krystaly nějak uchovat, když třeba odjedu na dovolenou?

  Je to možné. Připraví se nálev jako obvykle, pouze je nutné ho více osladit a celou sklenici dáme do chladu do lednice. Tibi krystaly by zde měly vydržet (je vyzkoušeno, že vydrží bez problémů i 18 dní). Po návratu se pak sklenice vyndá z ledničky, nálev se zcedí a vylije a založí se nový jako obvykle.

  Druhou možností uchovávání tibi krystalů je jejich usušení. Pak je lze přechovávat dlouhodobě. Před dalším použitím se musí opět rehydratovat a chvíli trvá, než se krystalky vzpamatují, takže pár úvodních kefírků se nedoporučuje k pití, slouží k znovuoživení krystalků. S touto metodou nemám zatím žádné vlastní zkušenosti, budu ráda, pokud už to někdo zkusil, aby se o ně podělil.

Myslíte, že tělu nevadí obecně kvašené věci, když jsou už ze své podstaty chuťově do kysela?

  Naopak, kvašené věci jsou pro tělo obecně stravitelnější a jsou i lépe tolerované při různých potravinových nesnášenlivostech. Takže díky kvašeným potravinám může tělo přijímat více zdraví prospěšných látek obsažených v potravě.

  Problém by mohl nastat pouze u bylinek nebo koření přidaných k tibi krystalům, kde by mohlo dojít díky většímu uvolnění účinných látek kvašením k jejich horší tolerovatelnosti přecitlivělými jedinci. Na to je třeba myslet, uzpůsobit tomu dávkování a vše nové nejprve opatrně vyzkoušet.

 

Je možné, že chuť kefíru produkovaného tibetskou kefírovací houbou je jiná než chuť běžně kupovaných kefírů?

  Samozřejmě, že chuť tohoto kefíru je jiná než těch kupovaných stejně jako se liší např. chuť Vámi vyrobeného kysaného zelí od toho kupovaného. Vždy trochu záleží i na kvalitě použitého mléka, čím tučnější, tím smetanovější a hustší charakter kefíru. Je to trochu o zvyk, ale z vlastní zkušenosti vím, že si na tuto chuť zvyknete velmi rychle a pak už byste s běžnými kefíry neměnili.

aktualizováno: 20.03.2022 09:35:19