Příprava vodního kefíru je velmi jednoduchá, ale je potřeba si dopředu nachystat suroviny, kterými budete krystaly "krmit".
Co budeme potřebovat:
- velká sklenice (optimální velikost 3l - třeba od okurek)
- hustší cedník (raději plastový, ale snad to nemusí být)
- cca 1/2 až 1 menší hrnek krystalků vodního kefíru
- cca 5 vrchovatých polévkových lžic cukru (optimálně třtinový, ale může být i jakýkoli jiný včetně bílého)
- 2-4 sušené nesířené fíky nebo švestky nebo meruňky nebo cca 2 polévkové lžíce hrozinek popřípadě je možno vyzkoušet i jiné sušené ovoce dle osobních preferencí
- 1/2 citronu (optimálně bio či jiný chemicky neošetřený, pokud není, pak ho oloupejte nebo pečlivě omyjte)
- 2-3l převařené pitné vody (může být z kohoutku nebo i balená)
- alternativně je možné přidat pro chuť a jejich léčivé účinky 1 lžíci jedné z následujících surovin: celý kmín, anýz, semena fenyklu nebo listy čerstvé máty
Jak na to:
Převařte vodu a nechte ji zchladnout. Ve vodě rozpusťte cukr. Naplňte sklenici vodou (jestliže použijete sklenici
s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3, aby ji CO2 plyny přirozeně produkované během procesu fermentace
neroztrhly).
Přidejte tibi krystaly, sušené ovoce a rozčtvrcenou polovinu citrónu.
Zavíčkujte a nechte obsah kvasit po dva až tři dny při pokojové teplotě.
Po této době vyndejte ovoce, vymačkejte citrón do kefíru, přeceďte a vodní kefír nechte vychladit v ledničce. Po vychlazení
je nápoj je připravený pro spotřebu. V lednici bez problémů vydrží týden.
Stejný postup opakuje pro přípravu dalších dávek vodního kefíru.