DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Příprava vodního kefíru

  Příprava vodního kefíru je velmi jednoduchá, ale je potřeba si dopředu nachystat suroviny, kterými budete krystaly "krmit".

Co budeme potřebovat:

- velká sklenice (optimální velikost 3l - třeba od okurek)

- hustší cedník (raději plastový, ale snad to nemusí být)

- cca 1/2 až 1 menší hrnek krystalků vodního kefíru

- cca 5 vrchovatých polévkových lžic cukru (optimálně třtinový, ale může být i jakýkoli jiný včetně bílého)

- 2-4 sušené nesířené fíky nebo švestky nebo meruňky nebo cca 2 polévkové lžíce hrozinek popřípadě je možno vyzkoušet i jiné sušené ovoce dle osobních preferencí

- 1/2 citronu (optimálně bio či jiný chemicky neošetřený, pokud není, pak ho oloupejte nebo pečlivě omyjte)

- 2-3l převařené pitné vody (může být z kohoutku nebo i balená)

- alternativně je možné přidat pro chuť a jejich léčivé účinky 1 lžíci jedné z následujících surovin: celý kmín, anýz, semena fenyklu nebo listy čerstvé máty

Jak na to:

  Převařte vodu a nechte ji zchladnout. Ve vodě rozpusťte cukr. Naplňte sklenici vodou (jestliže použijete sklenici          

s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3, aby ji CO2 plyny přirozeně produkované během procesu fermentace

neroztrhly).

Přidejte tibi krystaly, sušené ovoce a rozčtvrcenou polovinu citrónu.

Zavíčkujte a nechte obsah kvasit po dva až tři dny při pokojové teplotě.

Po této době vyndejte ovoce, vymačkejte citrón do kefíru, přeceďte a vodní kefír nechte vychladit v ledničce. Po vychlazení

je nápoj je připravený pro spotřebu. V lednici bez problémů vydrží týden.

Stejný postup opakuje pro přípravu dalších dávek vodního kefíru.

aktualizováno: 20.03.2022 09:35:19